Tartalom betöltése...
HÍREK

Őszi búza fajtabemutató 2015

2015. 05. 28-án Őszi Búza Fajtabemutatót tartottunk Jajhalmán.

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. idén is megrendezte őszi kalászos bemutatóját a gazdaság Jajhalom majorjában. A rendezvény ezúttal a Martonvásári Kutatóintézettel és az Isterrra Magyarország Kft-vel közösen került megrendezésre. A résztvevők között voltak a környék növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodói, valamint mezőgazdasági inputanyag forgalmazással foglalkozó kereskedő cégek képviselői.
A megjelenteket Kele Attila a Zrt. vezérigazgatója üdvözölte és mutatta be a vállalkozás állattenyésztését, majd Dr. Szabó Péter vezérigazgató-helyettes beszélt a kistérségi fajtabemutatók fontosságáról utalva arra, hogy a klímaváltozás miatt az egyes országrészek között jelentősebb különbségek is adódhatnak az átlaghőmérséklet, a csapadék és annak eloszlása tekintetében. Beszélt arról is, hogy a Zrt. mindig is elkötelezett volt a minőségi búzatermesztés irányában. Konzorcium vezetőként jelenleg is részt vesznek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztesi és Innovációs alapból támogatott, 2013 őszén indított hároméves Bánkúti búza projektben (AGR_PIAC_13-1-2013-0074).
Az előadásokat folytatvaPetőházi Tamás, a GOSZ elnök-helyettese áttekintést adott a gabonapiac aktualitásairól, várható trendekről. Bíztatta a gazdákat, hogy tárolják a learatott búzát, hiszen mind az európai, mind a globális igények magasabbak lesznek a várható betakarított mennyiségnél. Ezt a Párizsi és a Chicagói árutőzsde már le is reagálta.
Sütő Gábor, a GoodMills régió igazgatója a búza minőségét helyezte előadása középpontjába. Céljuk, hogy lisztjeik a legjobb minőségűek legyenek a piacon, ehhez jó minőségű, fizikailag, mikrobiológiailag rendben lévő alapanyagra van szükségük.
Ezután következtek a fajtatulajdonosok előadásai. Láng László a Martonvásári Kutatóintézet osztályvezetője bemutatta az intézet új őszi kalászos nemesítési eredményeit, melyekkel az őszi vetőmag választásnál már számolhatnak a gazdák. Bodnár Dezső az IsterraMagyarország Kft. képviselője a cég bemutatása után beszélt a kalászos fajtakínálatukról.
A termi előadások után a résztvevők megtekintették a gazdaság szántóföldjén beállított őszi búza fajtasort. Az előző napokban jelentős csapadék hullott a kísérlet területén, azonban a bemutató napjára ideális körülmények várták a látogatókat.