Tartalom betöltése...
HÍREK

A koronás védjegy garancia a biztonságra és a minőségre

 

Mi a Koronás Tojás védjegy?

A Koronás Tojás védjegyet a Baromfi Terméktanács 2004-ben (még "Egészséges Tojás" néven) azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje, hogy ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.
 
A védjegyet azon termelők pecsételhetik a tojásra, akik vállalják, hogy a hatályos magyar és uniós jogszabályokon túl, annak a szigorú követelményrendszernek (tyúkok tartására, takarmányozására, állat- és humánegészségügyre vonatkozóan) is megfelelnek, amit a védjegy szabályzata előír.
 
A védjegy szabályzatának előírásai – melyek a legújabb kutatási eredmények alapján kerültek kidolgozásra – természetesen elsősorban az élelmiszer-biztonságot célozzák meg. A szalmonellamentesség garantálása kiemelt jelentőségű a védjegy szempontjából. Ezen túlmenően a rendszer magában foglalja a tojások nyomonkövethetőségét a termelőtől a csomagolón át a fogyasztóig, valamint a termelő és a csomagoló rendszeres és folyamatos ellenőrzését.
 
A védjegy használatára jogosultak egyik legfontosabb feladata, hogy a kiváló minőségű és mindig frissen felkínált tojásokat:
  • szalmonellafertőzéssel szemben védett állományok termeljék;
  • a szortírozás, csomagolás, tárolás és szállítás során is védjék a fertőzésekkel szemben;
  • mindent megtegyenek az állományok betegségektől való megóvása érdekében;
  • különös figyelmet fordítsanak az állatok takarmányozására;
  • és minden ezzel kapcsolatos tevékenységet pontosan és naprakészen dokumentáljanak.
Ezt egy független szakmai ellenőrző szerv (Élelmiszer-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.) folyamatosan és rendszeresen ellenőrzi.
 

Hogyan ismerhető fel a védjegyes termék?

A védjegyes tojás a tojásdobozon feltüntetett és a tojás héjára pecsételt magyar korona szimbólumról ismerhető fel

(Forrás: koronastojas.hu)

További információk a Koronás Tojás honlapján érhetők el.